natrag na sve destinacije

Crna Gora

Crna Gora je jedinstvena država na krajnjem jugu Jadrana. Tako raznolika prirodna ljepota, duge plaže, bistra jezera, brze rijeke s veličanstvenim kanjonima i prekrasni planinski masivi se mogu vidjeti samo u Crnoj Gori.

Kršćanska, muslimanska, ilirska, bizantska, turska i slavenska civilizacija su se spojile u novu tradiciju te stvorile jedinstveno kulturno i povijesno bogatstvo. Dva UNESCO-va lokaliteta: prirodno i povijesno područje Kotora i Nacionalni park Durmitor; pet nacionalnih parkova: Durmitor, Biogradska Gora, Lovćen, Skadarsko jezero i Prokletije; i mnogobrojni zaštićeni spomenici prirode nude mnogo toga za otkriti u ovoj prekrasnoj zemlji.

Bokokotorski zaljev je prirodni fjord koji se sastoji od četiri zaljeva koji kriju male bisere poput grada Perasta s otokom i baroknom crkvom Gospe od škrpjela i grad Kotor. Manastiri Ostrog, Moraca, Piva, Cetinje i mnogi drugi pokazuju bogatu tradiciju i vjersku baštinu pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Poznato turističko mjesto Budva sa starim gradom i otočić Sveti Stefan u blizinu ostavit će vas bez daha.

Praznici

1. siječanj Nova godina
7.siječanj Pravoslavni Božić
--- Veliki petak
---  Uskrs
1.svibanj Međunarodni praznik rada
21.svibanj Dan neovisnosti
13.srpanj Dan državnosti

Osnovne činjenice

Struja

Utičnica od 220 Volti, AC, 50 Hz, dvostruka utičnica.

Novac

Službena valuta u Crnoj Gori je euro (€), podijeljen u 100 centi. Novčanice eura dolaze u apoenima od  €5, €10, €20, €50, €100, €200 i  €500 euros. Kovanice dolaze u apoenima od €2, €1, €0.50, €0.20, €0.10, €0.05 i  €0.01.

Kreditne kartica

U većim gradovima prihvaćaju se kreditne kartice, posebno MasterCard  i Visa ali osigurajte dovoljno gotovine kad putujete u manje gradove i sela.

Religija

Većinska religija je pravoslavno kršćanstvo.

Sigurnost

Hodanje ulicama bilo kojeg grada u bilo koje vrijeme je relativno sigurno, ali ipak najbolji savjet je da upotrijebiti zdrav razum.

Pušenje

U restoranima i barovima srest ćete natpise o zabrani pušenja ali oni se buntovnički i općenito ignoriraju.

Vize

Građani EU, zapadnih i mnogih drugih država za boravke do 90 dana ne trebaju vizu. Svi ostali trebaju vizu iako oni s valjanom Schengenskom vizom (EU) ili američkim vizama mogu ostati do 7 dana.