natrag na sve destinacije

Srbija

Ova fascinantna i neobična zemlja nudi prijateljske i gostoljubive ljude, prekrasnu prirodu, ukusnu hranu i beskrajnu zabavu.

Stoljećima je Srbija stajala između istoka i zapada, geografski, politički i kulturno. Prvo između Bizantskog i Rimskog carstva, potom između Otomanskog carstva i kršćanskog zapada; pozicija je dovodila do migracija i miješanja kultura i tradicija što je rezultiralo multietničkim i multireligijskim društvo.

Srednjovjekovna baština je dovela manastire Studenica, Stari Ras i Sopočane i Gamzigrad – Romuliana na UNESCO-vu listu. Srbija ima četiri nacionalna parka: Đerdap, Fruška Gora, Kopaonik i Tara.  Od dvadesetak parkova prirode, oni koji zaslužuju biti izdvojeni su: Sargan – Mokra Gora, Stara Planina i Zobnatica.

Svi bismo trebali prošetati prirodom, udahnuti svježeg zraka i opustiti se u bogatom okružju šuma. Srbija je sretna da imaj većinu hrane i pića prirodno ukusnim i svježim. Bogata mješavina arhitekture, povijesti, kulture i zabave nalazi se u srbijanskim gradovima.
 

Praznici

1. – 2. siječanj Nova godina
7.siječanj Božić (pravoslavni)
15.veljače Dan državnosti
---  Pravoslavni Uskrs  (od Velikog petka do Uskrsnog ponedjeljka)
1.svibanj Praznik rada
9.svibanj Dan pobjede (dan sjećanja)

Osnovne činjenice

Struja

Utičnica od 220 Volti, AC, 50 Hz, dvostruka utičnica.

Novac

Srbijanska valuta je dinar (RSD) podijeljen u 100 para, koje više nisu u upotrebi jer su cijene u trgovinama zaokružene. Kovanice dolaze u slijedećim apoenima: 1, 2, 5, 10 i 20 dinara. Novčanice dolaze u apoenima od 10, 20, 50, 100, 200, 500, 1,000 i 5,000 dinara.

Kreditne kartica

U većim gradovima prihvaćaju se kreditne kartice, posebno MasterCard  i Visa ali osigurajte dovoljno gotovine kad putujete u manje gradove i sela.

Religija

Pravoslavno kršćanstvo je glavna religija.

Sigurnost

Hodanje ulicama bilo kojeg grada u bilo koje vrijeme je relativno sigurno, ali ipak najbolji savjet je da upotrijebiti zdrav razum.

Pušenje

Zabrana pušenja slična kao u državama EU je na snazi iako su restorani i barovi rijetko bez dima.

Vize

Građani EU, Norveške, Švicarske, SAD, Izraela, Rusije, Japana, Kanade, Argentine, Australije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kube, Makedonije, Tunisa, Singapura, Meksika, Bolivije i Republike Koreje mogu ući u Srbiju bez vize i ostati u državi do 90 dana. Građani drugih država moraju dobiti vizu u srpskom konzulatu prije putovanja.